Domain kişisel veya işletmelerin yaptıkları faaliyetleri internet ortamında yayınlamak için kullanılan kimliktir. Diğer bir açıklaması internette web sitemizin adıdır.
Mesela boduroglu.org bir domaindir. Domain olmadığında web siteleri internette ip adresleri üzerinden işlem görmek zorunda kalır. Domain (alan adı) bir hosting hizmetine bağlanarak internette yayınlanmaktadır.
Alan adınızın internet ortamında sizi temsil edeceği için kolay ve hatırlanabilir olması gerekmektedir. Firma olarak işletmenin ünvanı, faaliyet alanı veya meslek türüne göre uygun olanı bulunmalıdır. Kişisel olarak yaptığınız projeler veya ilgi alanlarınıza uygun alan adı alabilirsiniz.
Domainler uluslararası ve yerli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Uluslararası domainler Amerika’nın ICAAN konsorsiyumuna bağlı register firmaları üzerinden “ilk başvuran alır” kuralına göre alınmaktadır. Yani kişisel veya firmanız için uygun olarak belirlediğiniz alan adını sizden önce herhangi birisi başvurup satın alarak kayıt edebilmektedir. Uluslararasında en çok geçerli ve bilinen alan adı uzantıları .com,.net, ve .org uzantılarıdır. Uluslararası domainlerin bir özelliği de tescil ederken bir belge istenmemesidir. Bu nedenle bir çok kelime türevinden alan adı kaydedilmektedir.
Yerli domainler kayıt edilirken o ülkenin internet takıntısı, uluslararası domainlerin sonuna eklenerek kayıt edilmektedir. Ülkemizin internet ortamında ki uzantısı .tr olarak geçerlidir ve tescil işlemleri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yapılmaktadır. Yerli alan adı kayıt işlemlerinin bazılarında belge istenmektedir. Şirketiniz için alan adı alınacak ise bağlı olunan odalara ait kayıt belgeleri gerekmektedir. Kişisel isim kayıt edilecek ise T.C. Kimlik bilgileri veya özel bir alan adı kayıt edilecek ise Marka Tescil belgesinin kayıt işleminde ibraz edilmesi gerekmektedir.