Sanal Para Bitcoin

Sanal para Bitcoin nedir öncelikle onu öğrenelim. Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılan herhangi bir banka veya resmi kuruluşa bağlantısı olmayan bir tür dijital para birimidir. Dünya piyasasında Dolar ($) ve Euro (€) ile satın alınan Bitcoin’in sembolü “฿”  kısaltma ise BTC‘dir. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine arada arcı olmadan dağınık bir kayıt sistemi ile doğrudan Bitcoin transferi yapabilirler. Bu kayıt sistemine Blockchain denilir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin üretme işine madencilik (mining) denilmektedir. Bitcoin üretme işini elinizde donanım varsa isterseniz tek başınıza yapabilirsiniz. Bitcoin madenciliği yapmak için iyi bir bilgisayar sistemine ve donanımına sahip olmanız gerekiyor. Elinizde bulunan bilgisayarlar ile bitcoin madenciliğini yapmak şuan oldukça zor olur. İlk zamanlarda bitcoin madenciliği CPU işlemciler ile yapılmaktaydı ama madenciliğin artması ile yerini artık daha hızlı çalışabilen ekran kartları (GPU) aldı. Madencilik yaptığınız bilgisayarın ekran kartı performansı yüksek olursa madenciliğiniz de o kadar iyi olmaktadır.

Bitcoin madenciliği yapmak için kendinize ait bilgisayar donanımınız yoksa veya malzemeleri temin etmekle uğraşmak istemiyorsanız internet üzerinden sizin adınıza ücreti karşılığında Bitcoin madenciliği hizmeti veren firmalara kayıt olarak üretim yapabilirsiniz. Güvenilir şekilde madencilik yapmak isteyenler için Hashflare ve Genesis Mining sitelerini tavsiye edebiliriz.

Bitcoin’in değerini piyasadaki arz ve talep kaynakları belirlemektedir. Bitcoin sınırlı miktarda olduğu için talep yoğun olunca ister istemez fiyatı da artıyor, düşünce değeri azalıyor. Bitcoin teknolojisi açık kaynaklıdır ve herkes tarafından gözlemlenebilmektedir. Bitcoin’in bağlı bulunduğu bir takım protokoller vardır.Bu protokoller yapılan her işlem şifrelenmektedir.

Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin’i kullanabilmeniz için öncelikle cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Cüzdanı oluşturmak için ister kendi bilgisayarınızdan isterseniz internet üzerinden hizmeti veren sitelerden destek alarak elde edebilirsiniz. Cüzdan (Wallet) sahibi olmak için bir sınırlama bulunmuyor istediğiniz kadar cüzdan sahibi olabilirsiniz. Oluşturulan cüzdanlar ile sanal para alıp-gönderebilir veya alış veriş yapabilirsiniz. Dünya üzerinde birçok mağaza ve restoranlar da bitcoin ile ödeme yapılmaktadır.

Bitcoin bir açık ve bir özel olmak üzere iki anahtarlı şifrelemeyi kullanır.  Yazılım cüzdanları kendi aralarında full client (tam istemci) ve lightweight clients (hafif siklet istemci) olmak üzere ikiye ayrılır. Bu cüzdanlara yakından bakalım;

Full Clients – Blok zincirinin yerel bir kopyası üzerinde direkt olarak işlemlerini Mayıs 2017 tarihinden 110 gb ve üzeri, ya da blok zincirinin alt kümesini yaklaşık 2 gb gibi onaylar. Boyutu ve karmaşıklığı nedeniyle tüm blok zinciri hesaplama yapan araçların tümü için uygun değildir.

Lightweight Clients – Bütün blok zincirinin yerel bir kopyası gerekmeksizin işlemleri alıp göndermek için bir full client profiline başvurmaktadır. Bu sayede lightweight client profili daha hızlı kurulum gerçekleştirir. Düşük güçte ve düşük bant genişliğindeki cihazlarda kullanım sağlayabilmektedir. Lightweight client profili kullanırken sunucu Bitcoin çalamaz fakat kullanıcıya hatalı değerleri raporlayabilir.

Kısacası her iki tür yazılım cüzdanı profiline göre kullanıcılar özel anahtarlarını güvenli bir yerde tutmaktan sorumludur.

Bitcoin’in tanınması ile birlikte bir çok sanal para dünya piyasasında yerini almaya başladı. Bunlardan Ethereum, Ripple, Zcash, Litecoin, Monero olmak üzere Bitcoin’den sonra en çok işlem gören sanal para birimleridir.

 

 

bdrglfk17

bdrglfk17

Blogda yer alan yazıları, öğrendiklerimi kayıt altına almak ve başkalarına da yardımcı olmak amacı ile yayınlıyorum.

Yanıt Bırak