Dikkat eksikliği çözüm “Dikkati Güçlendirme Setleri”

Dikkat eksikliği olan çocuğunuz varsa eğer yaptığım araştırmalar sonucunda velilere yardımcı olabilecek Dikkati Güçlendirme Setleri hakkında ufak bir bilgilendirme yapacağım. Öncelikle aşağıda ki şu sorulara yakından bakalım. Bu soruların bir ya da daha fazlasına cevabınız evet ise çözüm için doğru yerdesiniz demektir.

– Çocuğunuzun zekasını ve dikkatini geliştirmek ister misiniz?
– Çocuğunuz öğrenirken dikkatini toplayamıyor mu?
– Çocuğunuzu bilgisayarın, tabletin veya telefonun başından koparamıyor musunuz?
– Ödev yaparken ilgisi çok çabuk mu dağılıyor?
– Bir işle uğraşırken çok çabuk sıkılıp oyunu, resmi veya aktiviteyi bırakıyor mu?
– Çocuğunuz çok mu hareketli?

Hayata başarı ile tutunmak için gerekli tüm beceriler çocuklukta oyun oynayarak geliştirilir. Günümüz teknolojisi ise çocuklarımızı kendine bağlayarak bu becerilerden yoksun bırakmaktadır. Odaklanmakta, dikkat vermekte sorun yaşayan çocuklarımız için en önemli çare yine onlarla oyun oynamaktır. Oyun bizim sosyalleşme, bağlanma, birlikte olma ihtiyaçlarımızı karşıladığımız harika ve son derece eğlenceli bir yoldur.

Öğrenmenin kalıcı olabilmesi için dikkati odaklayabilme kazanılması gereken en temel becerilerden biridir. Dikkat geliştirme çalışmalarının, özellikle çocukların zihinsel potansiyelini geliştirme bakımından önemi tartışılmaz. Çünkü dikkat; öğrenme, anımsama, iletişim becerisi, problem çözme yeteneği, okuduğunu/izlediğini algılama/anlama ve diğer bütün bilişsel alanlarda çok etkilidir.

Bu durumda Dikkati Güçlendirme Setlerini (DGS) düşünebilirsiniz. Setlerin içerisinde yer alan egzersizler ile beyindeki 27 farklı algı merkezi harekete geçer. Çocuklarda dikkatin devamlılığı sağlanırken odaklanma arttırılması ve öğrenme güçlüklerinin giderilmesine yardımcı olur. Bu setler aracılığıyla dikkat ve odaklanma becerilerini arttırırken bir yandan da zeka gelişimine ve derslerdeki başarısına katkı sağlayabilirsiniz.

Set içerisinde bulunan poster ve kartlar; sayılar, zıt kavramlar, geometrik şekiller, duygular, renkler, hayvanlar gibi pek çok kavramı içermektedir. Dikkat becerisini geliştirmenin yanında kavram becerisini de destekler.

DGS almayı düşünürseniz sizlere tavsiye olarak Adeda Yayıncılık tarafından üretilen Dikkati Güçlendirme Setleri Neuro-Via sistemini önerebilirim. Türkiye’nin ilk akademik ve görsel, sayısal ve dokunsal algı ile desteklenmiş bir programdır. Çocuklarınızın yaşına göre alınan setler 3 adet kitaptan oluşmaktadır ve her bir kitap 156 sayfadır. Kitapların sıralamasında herhangi bir zorluk ölçütü yoktur.

Tüm kitaplarda çocukların yaşına uygun zor ve kolay egzersizler bir aradadır. Sıralamada çocukların sıkılıp bırakmaması için üst üste zor egzersizler gelmemesine özen gösterilmiştir. Her kitapta egzersizlere paralel olarak sunulmuş sticker egzersizleri de mevcuttur. Çocukların seveceği bu sticker egzersizleri ödül uygulamasında kullanılabilir. Böylece çocukların keyifle çalışmaları ve çalışmalarını sürdürmeleri sağlanabilir.

DGS 3-18 yaş aralığındaki çocuklar için seviyelendirilmiş, bilimsel ve akademik çalışmalar doğrultusunda hazırlanmıştır. Günümüzdeki teknolojik araçların hayatımızda çokça yer edinmesi çocuklarda dikkat sorunlarına yol açabilmektedir. Sticker çalışmalarıyla desteklenen DGS bu noktada çocuklara, ebeveynlere ve eğitimcilere yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Doç. Dr. Osman Abalı tarafından yayına hazırlanan bu setlerle çocuklarda odaklanmayı arttırmak ve öğrenme güçlülüğünü giderilmesine yardımcı olmak hedeflenmiştir.

Osman Abalı,  İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı’nda Doç.Dr olarak görev yapmaktadır. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesinden mezun olarak 2003 yılında da uzmanlığını tamamlamıştır. Çalıştığı uzmanlık tezinin başlığı “Bipolar Bozukluğu Olan Anne Babaların Çocuklarında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”dur. Çocuk gelişimi ve çocuk sağlığıyla ilgili pek çok projede görev almıştır.

Dikkati Güçlendirme Setlerinin genel faydalarına değinirsek maddeler halinde sıralayalım;
– Öğrenme sistemini aktif bir şekilde çalıştırıp ders başarısını artırır.
– Dikkat becerilerinde artış olur, ders ve akademik alandaki dikkat hataları azalır.
– Çalışmaya ve öğrenmeye karşı istek artar, okuldaki performansı yükselir.
– Görsel alana girenleri fark eder ve ayırt eder, masa başı ders çalışmalarındaki başarısı artar.
– El göz koordinasyonu artar, performans ödevlerinde üretkenliği artırır.
– İnce motor becerilerinde artış olur, el becerileri gelişir.
– Dinleme becerisi artar, işitsel algısında kuvvetlenme olur.
– Planlama ve sıralama becerilerinde artış olur, karşısına çıkan problemlerde fayda sağlar.
– Okuma ve okuduğunu anlamaya fayda eder.
– Zihinsel enerjinin bir konuya odaklanmasına yarar.
– Düşünme becerilerini destekler, yorumlama becerisini geliştirir.
– Esnek düşünebilmeye yardımcı olur. Kısa süreli bellek, uzun süreli bellek gelişimine fayda sağlar.
– Farklı bakış açıları ile problem çözmeye yarar sağlar.
– Aritmetik becerisine katkı sağlar.
– Soyutlama becerisine fayda sağlar.
– Sözel becerilerini artırır.
– Unutkanlığı azaltır. Kavrama süratini geliştirir.
– Farklı açılardan öğrenme becerisini destekler.

Dikkati Güçlendirme Setlerinin psikolojik faydaları ise;
– Sürükleyicidir, başarılı olma duygusunu pekiştirir.
– Kendine güveni özellikle akademik özgüveni artırır.
– Okulu ve çalışma sevgisini artırır.
– Kâğıt, kalem ders ve öğrenme olumlu hale gelir boş zamanlarını değerlendirir.
– TV ve görsel araçların yol açtığı problemlerin azalmasına yardımcıdır.
– Duygu ve öfke kontrolü artar.

Kitaplarda veliler tarafından uygulanması gereken talimatları ise;
1.Dikkati güçlendiren egzersizler çocuğun yaşına uygun olarak hazırlanmıştır.

2. Yaşına uygun egzersizlerden çok hata yapan çocuklar bir alt yaş grubu olan kitaplara çalışabilir. Daha sonra kendi yaşlarına uygun kitaplara devam edebilirler.

3. Çalışmaların her birinin üzerinde talimatlar ve yönergeler bulunmaktadır.

4. Çocuğun kendi başına yapması ve sonrasında, cevap anahtarında birlikte kontrol edilmesi mümkündür. İsterlerse anne baba veya eğitimcilerle birlikte de çözebilirler. Önemli olan yoğunlaşma ve çözümle sonuca gitmektir.

5. Çalışma süresinde sınır bulunmamaktadır. Çocuklar istedikleri kadar egzersiz yapabilirler. Mümkünse her bir sayfadaki egzersiz çözülmeli, sayfa atlaması yapılmamalıdır.

6. Her bir sayfa için çözme süresi değişmektedir. Ortalama 2-5 dakikalık süre her bir sayfa için yeterli kabul edilebilir. Bazı egzersizler bu süreyi aşabilir bazıları daha kısa sürede yapılabilir. Bu sebeple çocuğa serbest zaman verilmesi daha iyi olacaktır. Yani çocuk istediği kadar sayfaya yoğunlaşabilir. Eğer yapamıyorsa sonuç gösterilerek sorunun cevabından öğrenmesi sağlanmalıdır.

7. Mümkünse her gün çalışmalar yapılmalıdır. Bu yapılamazsa çok uzun ara vermeden egzersizlere devam edilmesi daha faydalıdır. Ancak uzun bir zamana yayılsa bile kitabın bitirilmesi ana hedef olmalıdır.

8. Çocuğun günlük calışma süresi 10 dakikadan 60 dakikaya kadar çıkabilir. Zaman kısıtlaması yoktur. Günün herhangi bir saatinde yapılabilir.

9. Eğer çocuk kendi yaşının kitaplarını bitirmişse bir üst yaş grubuna geçerek çalışmalara devam edebilir. Bu durum çocuğun dikkat seviyesinin yüksek olduğunu gösterir.

10. Çocuklar hata yaptığında uygun bir iletişim dili ile doğrusu gösterilmelidir.

11. Derslerden kalan zamanlarda bu çalışmalar rahatlıkla yapılabilir.

12. Çocuğun çok hata yaptığı egzersizler farklı şekillerde tekrarlanarak bu hatalar azaltılabilir.

13. Kitabın ilerleyen sayfalarında hata oranının azalması beklenir.

14. Dikkatin egzersizlerle güçlendirilmesi keyif, dinamizm ve motivasyon süreci ile desteklenmelidir.

 

 

Alıntı: Adeda , D&R

bdrglfk17

bdrglfk17

Blogda yer alan yazıları, öğrendiklerimi kayıt altına almak ve başkalarına da yardımcı olmak amacı ile yayınlıyorum.

Yanıt Bırak